dissabte, 16 d’abril de 2011

FAVETES AMB BISBE NEGRE I RATAFIA

Amb aquesta recepta participem al recull LA RECEPTA DEL 15 que cada mes organitzen els amics de Els fogons de la Bordeta i Xocolata desfeta, i que aquest mes de d'abril ha omplert la blogosfera de receptes de faves.


Tot i que amb la calor que està fent el que venia més de gust era fer una amanida, al final ens hem decantat per una preparació tradicional, amb una base de sofregit, una mica de tall per donar consistència i un licor per aromatitzar... vaja un guisat dels de tota la vida.

INGREDIENTS
  • Faves, favetes fresques o favetes en conserva (nomes haureu de canviar els temps de cocció).
  • 1 ceba
  • 1 tros de BISBE NEGRE o botifarra negra.
  • Oli d’oliva i sal.
  • Ratafia
  • fulles de menta fresca.

Avui ho fem amb favetes així que tots els ingredients es tallen ben petits, en consonància amb la mida de les faves.
Talleu o piqueu la ceba i poseu-la en una cassola a foc mig amb una mica d'oli, quan comenci a enrossir afegiu el bisbe negre tallat a dauets, es talla millor si el teniu a la nevera una estona abans (la quantitat va a gustos).

Aneu remenat per que no s'enganxi, quan veieu que el bisbe negre comença a deixar anar greix afegiu un rajolí de ratafia.
Triem aquest licor perquè deixa un regust dolç i un aroma de fruits secs (nous) que lliga molt be amb les faves, ens agrada més que el conyac i , com el moscatell o el vi ranci, es un licor molt nostrat.

Afegiu les favetes, si son fresques però tendres o són en conserva, estaran fetes en un moment. Només cal que les saleu, remeneu amb el sofregit i les deixeu coure 5 o 10 minuts afegint un altre rajolí de ratafia.

Si utilitzeu faves en conserva s'han d'escórrer bé abans, si utilitzeu faves grans el temps de cocció s'allarga i caldrà afegir un got d'aigua per que quedin ben cuites.

Quant veieu que estan cuites, piqueu unes fulles de menta fresca, afegiu-les a la cassola, remeneu una mica a retireu del foc. Ja estan fetes.... deixeu-les reposar una mica abans de servir.

Per la foto, que es en format tastet, hem afegit uns bastonets cruixents de botifarra blanca

9 comentaris:

  1. Bon profit guapos!!!
    Qmb el bisbe negre i la ratafia ha de quedar un toc genial, què cracks!
    Sabeu què? Avui n'he menjades unes de molt semblants a casa mons pares! jejeje
    Moltes gràcies per participar!
    Petonets!
    Sandra

    ResponElimina
  2. Me encantan las habas!! hasta las pongo en la paella. El toque de la ratafía ha de ser un punto. Seguro que me gustan. Besazossss!!

    ResponElimina
  3. Si ja ho dic jo...després d'això em tornaré aficionada a les faves!! Bona recepta!! Apuntada!! Un petó, Paula

    ResponElimina
  4. visca les faves!!! jijijiji, tela marinera la vostre recepta!!! petonets

    ResponElimina
  5. Una proposta ben interessant, amb ratafia no les he tastades mai, així que hi haurem de posar remei!

    ResponElimina
  6. m'agrada molt aixo de posar ratafia, ho he de probar, noia tenen una pinta que ara mateix m'hen menjava un plat!!!!

    ResponElimina
  7. Guisades són boníssimes i amb el toc de ratafia molt original!

    ResponElimina
  8. Aquestes faves vostres, són de "fer país"!! amb la ratafia, el bull negre...!! i boníssimes, segur! :) una abraçada!

    ResponElimina
  9. Hola guapa tu

    m´encanta la teva recepta, anotada queda, mil gràcies per compartir-la

    mil petonets Susanna

    ResponElimina