dimarts, 11 de gener de 2011

RELIGIOSES DE XOCOLATA

Avui us proposem una recepta que considerem la reina de les postres, tant per la seva elaboració, a realitzar en tres fases, com pel seu resultat, que els nostres comensals han titllat de sorprenent.

Amb motiu del sopar de cap d'Any on, cal dir-ho, cremem totes les naus, varem considerar oportú tancar un àpat marcat per les verdures i carns suaus, amb un plat gustós, elegant, pecaminós i que a cada mossegada, la cobertura, la massa i el farciment transportessin els nostres convidats a un viatge ple de sospirs, mirades de complicitat i mitges rialles.



PREPARACIÓ MASA CHOUX (Profiterols o Lioneses)

Ingredients:
  • 20 cl d'aigua
  • 20 cl de llet
  • 200 gr de mantega
  • 7 gr de sal
  • 7 gr de sucre blanc
  • 240 gr de farina
  • 6 ous



Preparació:

Posar a bullir l'aigua, la llet, la sal, el sucre i la mantega tallada en petits daus. Tamisar la farina i quan la mescla anterior arrenqui el bull, afegir la farina de cop i remenar amb una espàtula gran durant 1 minut al foc. Retirar del foc i afegir els ous un a un, vigilant que es barregin bé amb la farina cada vegada que n'afegim un. Es molt important respectar aquest detall, doncs és la mare de la recepta.



Passar la massa obtinguda a una màniga pastissera (sense broc); preparar damunt d'una plàtera de forn un full de paper sulfuritzat i dipositar-hi 12 munts de pasta choux d'uns 6 cm de diàmetre i 12 del tamany d'una nou. Pre-calentar el forn a 200ºC i cuinar durant 20 min els choux petits i 40 min els choux grans. Deixar refredar a temperatura ambient.



PREPARACIÓ DE LA CREMA DE XOCOLATA

Ingredients:
  • 1 litre de llet
  • 250 gr de sucre blanc
  • 1 beina de vainilla o vainilla en pols
  • 9 rovells d'ou
  • 100 gr de mantega
  • 125 gr de nata en pols o 50 gr de farina de blat de moro
  • 200 gr de cobertura de xocolata al 64% de cacau
  • 10 cl de nata fresca per a muntar


Preparació:

En una cassola posar a bullir 5 min la llet, 125 gr de sucre i la vainilla.



Mentrestant batre els rovells amb la resta del sucre fins a blanquejar-los i per últim, la nata en pols (o la farina de blat de moro).



Avocar poc a poc la llet sobre els ous, retirar del foc i batre enèrgicament durant 2 min. Portar al foc novament i seguir batent durant 2 min més sense que bulli la llet. Retirar del foc, afegir la mantega, tallada a daus petits, mesclant bé fins a obtenir una crema molt fina i homogènia. Filtra, passar a un vol i, mentrestant es refreda la crema, fondre la xocolata al bany Maria; una vegada fos, mesclar amb la crema fins que tot plegat s'hagi fusionat completament. Per últim, afegir amb delicadesa la nata semi-muntada (es munta millor si la nata és freda). Deixar refredar i guardar la crema de xocolata ben tapada amb paper film fins a l'hora de fer-la servir.



PREPARACIÓ DE LA COBERTURA DE XOCOLATA

Ingredients:
  • 75 gr de cacau amargant en pols
  • 10 gr de fulls de gelatina
  • 1 tassa petita d'aigua
  • 18 cl de nata líquida
  • 260 gr de sucre normal


Preparació:

Bullir l'aigua, la nata i el sucre durant 2 min.



Afegir fora del foc, el cacau en pols i remenar. Incorporar la gelatina ben escorreguda (en el nostre cas hem afegit gelatina en pols dissolta en aigua) i remenar fins que la mescla sigui lluent. Filtrar, passar a un vol i intentar mantenir a 35ºC o menys.



FINALITZACIÓ DEL PLAT

Omplir la màniga pastissera amb la crema de xocolata amb un broc fi i farcir els pastissets grans per la base i cobrir-los amb el glassejat de xocolata.
Muntar primer el pastís gran i damunt el petit. Decorar el plat amb un bocí de crema de xocolata i damunt una fulla de menta.


Com el seu nom indica, una processó de religioses que us permetrà concloure fervorosament la vostra celebració a taula.

Amb aquesta recepta participem al Primer Concurs de Postres organitzat per la nostra amiga Sara del blog 'La Cocina de Sara'



5 comentaris:

  1. wow... qué originales... usando la masa de las lionesas. Uy qué ideas se me están ocurriendo ;) Sois geniales. Gracias.

    ResponElimina
  2. Aquestes religioses gairebé caminen soles, tan quedat una preciositat
    Acabo de descobrir-te i passejant e vist coses molt interessants, si et ve de gust passat per casa meva.
    Petons

    ResponElimina
  3. Grácias a tí Suspiro, ya nos contarás tus ideas y mejor si son con foto!! ;-))
    Las próximas estamos pensando hacerlas saladas...
    Besos gastronómicos

    ResponElimina
  4. Fem un mos... hem fet una bona passejada per casa teva. El teu blog es sensacional tant per la qualitat com per la quantitat... començant pel logo!!
    Una abraçada gastronómica

    ResponElimina
  5. Muchas gracias por tu participación. Te deseo muchísima suerte. Discúlpame si he tardado en venir a por tu receta pero ando muy liada por asuntos familiares y apenas tengo tiempo. Un beso!

    ResponElimina