dimecres, 27 d’abril del 2011

MONA DE PASQUA DE POBLE

Al final dilluns de Pasqua ens varem decidir a fer la MONA però, com que estàvem una mica embafats de pastissos i xocolata, varem fer una Mona de Pasqua com les que havia vist al poble de la mare (a Can Gos) quan hi anàvem de petits: Una mona de pa amb un ou dur, xoriço i llonganissa.
No hem trobat documentació fiable al respecte, però desprès d’estudiar-ho amb la meva mare i la meva tieta hem “deduït” que segurament era una forma que tenien al poble (Aras de los Olmos, a la “Serrania” de València,  tocant a Terol: es a dir on Cristo va perdre l’espardenya)  de festejar el final dels dies de dejuni de la quaresma, com diuen “ si non è vero, è ben trovato” .  En fi aquí la teniu:



INGREDIENTS
·         750gr de farina integral
·         550ml d’Aigua tèbia
·         Un rajolí d’Oli d’Oliva
·         Sal (2 culleretes)
·          20gr de llevat de forner en pols
·         1 ou dur
·         Xoriço i llonganissa, si es “del pueblo” millor – 2 o 3 peces
No tenim gaire experiència a fer pa, és la nostra 2ª vegada, però anem aprenent.
Pre-escalfeu el forn a 30º amb un bol d’aigua dins.
Col·loqueu la farina integral, la sal i el llevat en un gibrell ( nosaltres al menys de moment ho fem així)  i barregeu bé. Afegiu l’aigua tèbia i comenceu a formar una pasta, quant tota la farina està mullada afegiu un bon raig d’oli d’oliva.
Amasseu una bona estona fins que la massa agafi consistència i es desenganxi amb facilitat de les parets del gibrell. Tapeu amb un drap per que no faci crosta i deixeu reposar dins el forn durant 30 minuts per que creixi.
Com que n’hi ha bastant la partim en 2 parts (amb l’altre meitat farem panets), les amassem una mica més per separat  i les deixem reposar uns 30min més.
Escalfeu el forn a 200º, amb el bol d’aigua encara a dins.
Arranqueu un trosset de massa i reserveu. Doneu forma rodona i una mida aplanada a la massa, col·loqueu al centre l’ou dur amb closca i tot. Al voltant aneu col·locant la llonganissa i el xoriço passats prèviament una mica per la paella i punxats per que no explotin.
Nota: Desprès, a l’enfornar,  varem veure que el xoriço deixa anar molt més greix que la llonganissa i que aquest tenyeix el pa. Estava bo però es clar estèticament no queda tant maco.



Amb el trosset de massa que heu reservat feu uns petits xurros i utilitzeu-los per “assegurar” l’embotit. Expliquen a casa que això es feia per que, amb les sacsejades de la pala del forner, l’embotit no es perdés dins els forns de llenya.
Coure durant 50min. aprox. a 200º amb el forn d’aire calent.  Trieu-lo i deixeu refredar sobre una reixa abans de menjar.......Bé,  si es que teniu prou paciència, us puc ben assegurar que el primer tall ens el varem menjar encara calent.

14 comentaris:

  1. La mona més original que he vist mai, però si que és una bona manera de donar fi a la Quaresma!

    ResponElimina
  2. ostres!!!! que original!!!!!! no l'havia vist mai així!!! petonets

    ResponElimina
  3. Wuw!!! M'encanta!!! Me la guardo com a primer plat del prxim dia de pascua... la meva familia quedara alucinada!!!! ;-)
    Un petonas

    ResponElimina
  4. No déieu que no havieu fet mai pa? Em sembla que us ho haureu de plantejar perquè us queda molt i molt bé!

    ResponElimina
  5. Havia vist la mona tradicional amb els ous durs, però sense botifarres. Sempre se n'aprèn una de nova!

    ResponElimina
  6. No habia visto nunca una asi con huevo solo si.Me parece fantastica hacer la mona de poble y ademas te ha quedado muy bien
    miquel

    ResponElimina
  7. delicioso, nunca las había visto hacer así

    ResponElimina
  8. Realmente exquisita y muy original.

    Me encanta.

    Saludossssssssssss

    ResponElimina
  9. Que bona aquesta mona!! i molt original! amb ous durs si que n'havia vist, però amb embotits mai!! i deuria estar deliciosa, crec que no m'esperaré a la pròxima Pasqua per fer-la! ;)

    ResponElimina
  10. Just abans de marxar de setmana santa, parlava amb la Lara, una noia de València que té una botiga al meu barri i em comentava que ella quan va venir a Catalunya es preguntava si aquí no fèiem la mona, perquè per ella la mona era una mena de "rosco" en moltes ocasions amb algun ingredient greixós i amb un ou dur al mig. Deia que a casa la seva àvia, primer es menjaven el rosco i després l'ou. Li passaré aquest link, li agradarà!

    ResponElimina
  11. Hola a tots:
    A Catalunya no es feia, que nosaltres sabem, i a València avui en dia gairebé no se'n troben, han estat substituïdes per una mena de brioix gran o "pan quemao" amb un ou dur al mig. L'última vegada que ho varem veure fins i tot les adornaven amb algun plomall de colors. Al forn del poble de la mare de fet ja només te la fan per encàrrec.
    PI, gracies pel teu primer comentari, benvinguda.
    MARTA, Gràcies per la confirmació, pensava que ningú més la recordava, a casa tallem l'ou i els embotits a trossos i els pa també a trossos petits i ens ho mengem tot junt.
    petons gastronòmics

    ResponElimina
  12. Per cert la podeu fer de pa blanc sense problemes...

    ResponElimina
  13. La primera vez en mi vida que veo una mona de pascua que no es dulce!... qué original. Me ha encantado!. Besazosssss!!!!

    ResponElimina
  14. Jo havia vist la mona amb els ous, però mai amb les butifarres!! Aquestes vacances he acabat cansada de tants dolços, m'hauria anat bé acabar amb aquesta mona.

    ResponElimina