dimarts, 5 d’abril del 2011

TATIN DE PERES I PANSES DE CORINT

Diu la llegenda que les TATINS, conegudes per la peculiaritat de ser cuites cap per avall i girades abans de servir, deuen el seu nom a unes germanes del mateix nom a qui un dia els va caure a terra un pastis de poma, el van tornar al motllo cap per avall, per no desaprofitar la fruita, i la van acabar de coure. Sense voler havien inventat una de les més famoses postres franceses.


Nosaltres en som fans, les fem tant dolces com salades, de poma, de pera, de tomàquet, d'escalivada.... Avui us presentem la més dolça de totes les que fem, veureu per l'exactitud de les mesures, que és una recepta pròpia : TATIN DE PERES I PANSES DE CORINT.


INGREDIENTS
  • 5 o 6 peres
  • 1 tassa de panses
  • 1/2 litre d'aigua
  • 2 cullerades de mantega
  • 2 o 3 cullerades de sucre blanc
  • 2 o 3 cullerades de sucre moreno
  • Canyella en pols
  • Nou moscada
  • 1 paquet de pasta de full

Una estona abans poseu les panses en remull.
Poseu a escalfar l'aigua i el sucre blanc en un cassó, com per fer un almívar lleuger. Peleu les peres i talleu-les per la meitat, poseu-les a coure dins en l'almívar fins que estiguin mig cuites.



 En una paella gran poseu la mantega i el sucre moreno, la canyella en pols i una mica de nou moscada, desfeu fins que comenci a caramel·litzar. Afegiu les peres, les panses i unes cullerades de l'almívar i deixeu coure a foc lent, fins que les panses s'inflin i les peres siguin ben cuites.
Afegiu més almívar si fos necessari.



Col·loqueu la fruita i el caramel de la cocció en una platera de forn, al fer-ho penseu que desprès ,al donar la volta, la fruita quedarà al revés. 


Cobriu amb pasta de full i retalleu a la mida del motllo o que sobresurti una mica.
Poseu-la a coure al forn, seguint les instruccions del fabricant, quant la massa estigui daurada ja està llest.


Us recomanem no donar-li la volta fins el moment de servir per que la massa no quedi remullada. Es pot servir tèbia, acompanyada de crema de nata o gelat, tot i que sola ja és bonissima.

17 comentaris:

  1. Jo no he fet mai cap Tatin, a veure si m'animo. Aquesta de peres ha d'estar boníssima

    ResponElimina
  2. m'encanten les tatin!!! però com la Cristina, encara no les he fet mai!!!!! us ha quedat fantàstica. petonets

    ResponElimina
  3. Quina cosa mes bona!!! Sempre he preparat la tipica de poma, aixi que aquesta me l'apunto!!!
    Un petonas!

    ResponElimina
  4. Noies animeu-vos que no hi ha rés més fàcil! No t'has de preocupar per si puja gaire, je, je

    ResponElimina
  5. Oh, que bona!
    El punt de les panses ha de ser genial! Però també deu quedar molt dolça, no? Aquesta amb moderació! jejejeje

    SAlut!

    ResponElimina
  6. Lovely fruit cake.Looks delicious.I book marked this recipe.Thanks for your nice comments in my blog.You asked me about Haldiram's Aloo bhujia in my recipe.That is ready made crsip potato savory available in indian markets. I am giving you their web address.I think you will get in all major cities in Spain.(www.haldiram.com)

    ResponElimina
  7. Ei, que bones! Jo vull veure una de salada, no n'he vist mai i pinta molt bé!

    ResponElimina
  8. Que bona!!! i amb aquest pas a pas amb foto genial. jo en vaig provar una fa temps i va ser un desastre total. Em guardo la teva versió.

    ResponElimina
  9. Quina mervella de tatin, amb peres i panses no l'he tastada mai!! Heu provat la de carxofes? Una autèntica delícia!!
    Petons!
    Sandra

    ResponElimina
  10. Hola a tots:
    massitet: si que es dolça quant la fas un parell de vegades li agafes el punt de sucre, si canvies l'aigua de les panses un parell de vegades tmb va be.
    Rani, thanks for the info
    starbase: ....moi non plus ;)
    Catieu, no hem puc creure que no et quedes be amb els pastissos que feu, li has de dir a l'Annie que t'ajudi...
    Sandra: MMMMMM Carxofes, faré la prova.

    ResponElimina
  11. Quina bona pinta la tatin!!!! A casa ens encanta la de poma (diuem que em surt molt bé) però ara haurem de provar aquesta pq fa venir gana només de veure-la. Petonets

    ResponElimina
  12. Quina cosa més bonaaaaaaaaa! No coneixia l'origen de les tatins, gràcies per explicar-nos-ho!

    ResponElimina
  13. una rica tartin que asi de peras i panses no he probado.A la lista de pendientes
    una abraçada
    miquel

    ResponElimina
  14. No n'he fet mai i crec que m'animaré perquè fa una pinta boníssima.
    Gràcies per l'explicació detallada

    ResponElimina
  15. Ostres que bó, m'a agradat molt.
    Petons.

    ResponElimina
  16. Que bona aquesta tarta tatin i amb el toc de les panses genial.
    Petons

    ResponElimina