dilluns, 28 de novembre del 2011

CASSOLA DE SÍPIA AMB PATATES

La receta de hoy va para el amigo Salvador, que hace unos días tuvo un buen susto, para demostrarle que se puede comer bien sabroso y cuidarse al mismo tiempo.

Per fi ha arribat el fred i ve de gust encendre els fogons i posar les cassoles a fer xup-xup. Avui us presentem un estofat de sípia i calamar, un plat complert, gustos , molt fàcil de fer, sense greix i sense sal afegida. Sí a mes tenim en compte que els ingredients son força econòmics....Que més es pot demanar??



INGREDIENTS
·         1 kilo, kilo i ½ de sípia i calamar nets.
·         patates
·         tomàquets naturals
·         ceba
·         ½ got de vi blanc
·         Un parell de fulles de llorer.

Peleu les patates, les cebes i els tomàquets i talleu a rodanxes de un dit de gruix.
Netegeu la sípia i els calamars i talleu a trossos quadrats petits.


Agafeu una cassola alta, poseu una capa de rodanxes de patata, una capa de rodanxes de tomàquet, una de ceba i una de sípia. Aneu repetint la operació fins omplir la cassola ben atapeïda, intercaleu entre les capes les fulles de llorer. Acabeu amb una capa de patata.










Nosaltres no hi afegim sal, en tenim prou amb la que deixen anar la sípia i el calamar,però en podeu posar una mica si sou de gust més salat.
Poseu a coure a foc lent, afegiu el ½ got de vi, si la cassola es molt grossa, afegiu també ½ got d’aigua. Tapeu  la cassola amb un plat pla amb un bol ple d’aigua al damunt i deixeu fer xup-xup a foc lent.









Això del bol amb aigua és una qüestió sentimental, tinc la imatge a la memòria de veure-ho fer així a casa, tot i que estic segura que amb les modernes cassoles ho podríem fer amb la tapa normal sense cap problema, que hi farem , soc una romàntica de la cuina.

Aneu comprovant la capa superior de patata, quan estigui ben cuita ja teniu l’estofat llest. Veureu que tots els ingredients han deixat anar el seus sucs naturals i us ha fet un caldo espectacular. Esperem que us agradi!!!

dijous, 24 de novembre del 2011

TRUITA DE SEQUES AMB CANSALADA - ESMORZAR DE TROS

Demà divendres 25 de Novembre i 26 de Novembre es realitza a tota Catalunya el Gran Recapte del Banc dels aliments.

Aquesta acció està destinada a proveir de aliments a les diferents associacions que estan treballant en l'ajuda d'aquelles families a les que la crisi ha colpejat més durament. Per això els blogs de cuina ens hem decidit a fer una jornada de suport al gran recapte avui. Teniu la informació de a on i com podeu col.laborar a la web del gran recapte (i també es poden fer donacions online, que estem a la època del 2.0. Heh!)

La nostra aportació a l’event es un “Esmorzar de tros”, una combinació senzilla, fàcil de transportar i energètica per a menjar a mitja jornada de treball al camp : Truita de seques amb pa de pagès i cansalada.



INGREDIENTS
  • ·         Mongetes blanques cuites (sobreres del dia abans o de pot en temps modern).
  • ·         ous
  • ·         cansalada
  • ·         all
  • ·         Pa de pagès.
  • ·         Tomàquet per sucar pa.
  • ·         Oli d’oliva


Poseu una mica d’oli d’oliva en un paella i feu els talls de cansalada, primer a foc lent per desfer el greix i desprès un cop de foc fort per que quedin daurats, reserveu.
Afegiu a l’oli de coure la cansalada un all talladet prim i enrossiu. Afegiu les mongetes i aneu remenant fins que comencin a quedar torradetes. Saleu al gust.
Bateu els ous en un bol i afegiu les mongetes, remeneu fins que quedin ben barrejades amb l’ou.
Afegiu unes gotes d’oli a la paella i quan estigui ben calent tireu la barreja i feu una truita al vostre gust (prima, gruixuda, cuita, crueta....).


Suqueu amb tomàquet una llesca de pa de pagès torrat i ja està tot a punt. Us sorprendrà lo suau, flonja i gustosa que es aquesta truita.

Mentre gaudiu del  vostre esmorzar recordeu fer la vostra aportació al Banc dels Aliments.

dimarts, 22 de novembre del 2011

PRESA DE PORC IBÈRIC AMB GLACEJAT DE TARONJA I ROMANÍ

Aquesta es una adaptació d’una recepta de Mikel Lopez Iturriaga publicada al seu blog El Comidista, que fa temps que teníem pendent. Ell la fa amb Secret de porc ibèric, però nosaltres varem decidir fer-la amb presa de porc ibèric que es una peça menys greixosa.

La veritat es que es una recepta molt fàcil, cal una mica de paciència però es de nivell bàsic.

INGREDIENTS
·         Presa de porc Ibèric, entre 1k i Kilo i ½, en una sola peça.
·         4 cullerades de mel de romaní, o la que tingueu a ma.
·         2 taronges
·         1 branqueta de romaní i 1 de farigola fresques
·         2 cullerades de vinagre blanc o vinagre d’arròs (sense sucre).

Netegeu la peça de carn si veieu que te un excés de greix i unteu-la amb oli d’oliva.
Poseu-la en una paella alta o en una cassola i marqueu-la a foc viu fins que estigui ben daurada per tots els cantons.
Retireu el tall, salpebreu-lo generosament i reserveu.

Preescalfar el forn a 180º.

Abaixeu el foc i afegiu el suc de les taronges. Amb una cullera de fusta ajudeu a lligar el greix amb el suc, afegiu la mel, el vinagre i les herbes aromàtiques i deixeu reduir uns 5 minuts, fins que agafi consistència de xarop.

Pinteu una plata de forn fonda amb oli d’oliva, col·loqueu la presa de porc i unteu-la be amb el xarop de taronja. Reserveu la resta del xarop per anar repetint la operació durant la cocció.


Coure al forn entre 30 i 45min. Depenent del pes. Cada deu minuts pinteu amb el xarop de taronja i aneu donant la volta per que quedi ben glacejat per totes bandes.

Retireu del forn, doneu una darrera capa de glacejat i deixeu reposar uns minuts. Serviu-lo tallat prim, amb escates de sal i unes branquetes de les herbes aromàtiques.
Va molt be acompanyat de puré o de ceba confitada.

diumenge, 13 de novembre del 2011

BROWNIES DE XOCOLATA I NOUS

Divendres va ser #eldiadelbrownie, molts blogs varen publicar receptes fabuloses i temptadores d’aquets pastissets. Podreu trobar-les totes a El Monstruo de las galletas. La nostra es una recepta clàssica, de xocolata i nous.

Com que es tracta d’uns dolços consistents nosaltres els preferim a mitja tarda amb el cafè o de resopó fent sobretaula, fins i tot potser amb un Gintònic. Aquets els varem portar a una festa que es va allargar fins ven entrada la matinada i no en va quedar ni un.


INGREDIENTS
·         120gr de xocolata negre sense sucre, picada a trossos grans
·         115gr de mantega o margarina
·         2 ous grans
·         260gr de sucre blanc
·         1 culleradeta de vainilla en pols
·         70 gr de farina
·         ½ culleradeta de sal
·         180gr de xocolata tallat a trossos (es millor si es una xocolata diferent de la que utilitzeu com a base: blanca, amb llet, 72% cacao...)
·         90gr de nous picades
·         Sucre glas


Preescalfar el forn a 180ºC. Untar  amb mantega un motlle de forn de 20cmx20cm aprox . i reservar.
Desfeu la xocolata sense sucre i la mantega, nosaltres ho fem al bany maria, però també ho podeu fer al microones.

Bateu el sous en un bol gran, afegiu el sucre a poc a poc fins que quedi una crema homogènia i de color llimona.
Afegiu la xocolata desfeta, l’essència de vainilla i bateu. Afegiu la farina i la sal i bateu a baixa velocitat fins que la barreja sigui homogènia.

Afegiu les nous i els trossos de xocolata i barregeu amb una cullera de fusta o una espàtula. Aboqueu al motlle de forn que teníeu preparat.Coure durant 30min. O fins que les bores comencin a separar-se del motlle.  


Deixeu refredar sobre una reixa abans de tallar-los a trossets de un 5x5cm. Empolvoreu amb sucre glas i ja estan llestos. Bon profit!!!

diumenge, 6 de novembre del 2011

PASTIS DE NUTELLA I LACASITOS per fer amb un nen de 3 anys

Varem dir unes setmanes i han estat 5 mesos, però l’excusa és sensacional : hem adoptat amb molta il·lusió un nen de 3 anys i una nena que està a punt de fer-ne 2, tota la nostra vida està girada del revés, com un mitjó, però no podem esser més feliços.

Moltes gràcies a tots els qui , malgrat el nostre silenci bloggaire,us heu recordat de nosaltres i ens heu deixat missatges al blog i al facebook durant aquets mesos. Ens ha fet molta il·lussió.

Han estat uns mesos d’adaptació en que no hem tingut temps de rés, gairebé ni de cuinar, els nostres menús s’han limitat a macarrons, arròs a la cubana, tallet arrebossat, sopa amb mandonguilletes, truita de formatge, papilla de fruites, biberons, farinetes, etc, etc.....
Ara que ja ens hem centrat una mica comencem la iniciació dels nostres fills a la cuina  i avui us presentem el primer pastís del nostre fill : PA DE PESSIC AMB NUTELLA I LACASITOS




INGREDIENTS
  • ·         3 ous
  • ·         1 iogurt natural o de llimona
  • ·         1 mida de iogurt d’oli
  • ·         2 mides de sucre
  • ·         3 mides de farina
  • ·         1 sobre de llevat Royal.
  • ·         1 pot de Crema de Cacau
  • ·         Molts Lacasitos

Com a base utilitzem la molt socorreguda recepta del pa de pessic de iogurt, fàcil, ràpida i que mai falla. Barregeu en un bol tots els ingredients excepte la crema de cacau i els lacasitos.
Escalfeu el forn a 180º. Greixeu un motlle amb mantega i aboqueu la massa. Coure durant 30 min. Aprox.
Quan estigui fred, obriu el pa de pessic per la meitat i farciu de crema de cacau. Tapeu-lo i cobriu-lo també de crema de cacao.

Agafeu els vostre ajudant, renteu-li les mans, arremangueu-li les mànigues i poseu-li un davantal.
Encomaneu al petit xef la difícil tasca de cobrir el pastís de Lacasitos, compteu que per cada 1 o 2 que col·loqui se’n menjarà 1, així que en necessitareu molts ;)

Reserveu a la nevera fins al moment de menjar. Es molt important que li deixeu treure a taula a l’artista per que reculli tots els mèrits i ovacions.