El menjablanc o menjar blanc és una crema d'ametlles dolça que normalment es menja per a postres. Típic del Baix Camp (Camp de Tarragona),on encara la podeu trobar a algunes pastisseries, de les Terres de l'Ebre i de l'Alguer.
Varem decidir cercar una recepta que li donges la volta, i varem ensopegar amb aquest aperitiu que li dona un toc salat i ho combina amb un refrescant granissat de tomàquet casolà. També funciona molt be entre plats, per netejar la boca i refrescar als comensals abans del plat fort.
INGREDIENTS
· Tomàquet de pera madur.
· Tomàquets cherry madurs
· Sal i pebre
· Oli d’oliva
· Orenga o farigola, el que mes us agradi.
· Llet d’ametlles
· 1 sobre de “MENJAR BLANC DE REUS”
Per elaborar el granissat de tomàquet:
Tritureu el tomàquet i passeu-lo pel col·lador xinès. Afegiu sal, pebre i les herbes aromàtiques que hagueu triat al gust, remenar bé i afegir un rajolí d’oli d’oliva.
Poseu en una font al congelador, quant es comencin a formar capes de gel, aneu ratllant amb una forquilla. Repetiu la operació cada 20 minuts aprox. veureu com el puré de tomàquet es converteix en un esponjós granissat. Per assegurar-vos el punt òptim comenceu la preparació unes 4 hores abans de servir.
Per elaborar menjar blanc:
L'elaboració tradicional de menjar blanc comporta un procés una mica llarg; en destaca l'escaldat i pelat de les ametlles, i la mòlta i posterior extracció de la seva llet. Aquesta llet, juntament amb sucre, midó, canyella i llimona s'ha de coure per després escudellar-la en terrines de test o alumini.
Nosaltres el preparem de forma més fàcil amb els sobrets de pólvores (tipus els de fer flam ) “MENJARBLANC DE REUS” comercialitzats des del 1917. Prepareu-lo amb llet d’ametlla seguint les indicacions del sobre però sense sucre, quant hagi espessit col·loqueu en copes de cocktail omplint una mica mes de la meitat. Deixeu reposar a la nevera un mínim de 3 hores.
Abans de servir col·loqueu a cada copa 3 o 4 cullerades de granissat de tomàquet.
Us garantim que el contrast es sorprenent i molt refrescant.
Hola, no coneixia el teu bloc. Tinc pendent de fer alguna recepta amb menjar blanc de Reus. El vaig comprar fa temps i encara no m'he decidit... M'ha agradat aquesta recepta!
ResponElimina