Seguim amb la nostra sèrie CALDO SOSTENIBLE, particular homenatge a la cuina “d'aprofitament” de tota la vida, aquella que en les bones èpoques passa desapercebuda però que en èpoques de crisi ajuda a “quadrar” la economia familiar.
Avui un clàssic CROQUETES, les farem amb la carn del pollastre de fer el brou de carn i un tros de botifarra blanca.
INGREDIENTS
Del brou de carn:
- La carn de pollastre de les carcanades.
- La carn de l’os de pernil
- Mitja botifarra blanca.
També afegirem:
- Oli d’oliva.
- 1 cullerada de mantega (opcional)
- 2 cullerades de farina
- 1 o 2 gots de llet (aquest cop hem utilitzat llet de soja)
- Sal
- Nou moscada
Esmicoleu el pollastre i el pernil. Traieu-li la pell a la botifarra i barregeu el farcit amb les miques de pollastre.
Poseu un rajolí d’oli d’oliva i la mantega (opcional) en una paella, quant la mantega s’hagi desfet afegiu la farina, poc a poc per evitar que es facin grumolls. Quant la farina estigui rossa (vigileu que no es cremi) aneu afegint la barreja de pollastre i botifarra. Barregeu-ho bé i saleu.
Es el moment d’anar afegint la llet sense deixar de remenar per que lligui la massa. Aquest es el punt més delicat perquè no existeixen unes proporcions clares, se n’ha d’afegir “tanta com demani la massa” ...... els primers cops que fas croquetes no en tens ni idea i la massa acostuma a quedar eixuta o massa tova ( en aquest cas no es poden fer les croquetes perquè no agafen forma i queden enganxades a les mans).
L’ indicació més “científica” que us podem donar és la següent : afegiu llet fins que la massa es torni homogènia, quant remenant amb la forquilla de fusta us segueixi, com si fos una peça compacta ( Vaja, no se si això us servirà de gaire!!).
Un cop tingueu la massa llesta, escampeu-la en una platera gran per que refredi.
Amb la massa freda ja podeu començar a fer les croquetes, la mida i forma definitiva van a gust del cada casa. A nosaltres ens agraden mal fetes, com les de casa de tota la vida.
Passeu les croquetes per ou i pa ratllat, i fregiu-les fins que estiguin daurades i cruixents.
Deixeu-les reposar una mica sobre paper de cuina per treure l'excés d'oli i ja estan llestes per menjar.
Les croquetes, ja se sap, són molt polifacètiques, tant fan un sopar ràpid, com un dinar de carmanyola o un vermut tardà de diumenge.....gaudiu-les..