dilluns, 7 de març del 2011

CALDO I CARN D'OLLA SOSTENIBLE I

No trobavem el moment de fer un bon caldo i carn d’olla ben documentat, i un diumenge, desprès de que un compromís s’aplacés, teniem dues opcions, fer el dropo o encendre els fogons... oportunitat perfecte.


Us preguntareu el perquè del sostenible... anys ençà i en moments de pressupostos familiars ajustats, era la recepta estrella de casa nostra (de fet encara ho és) i no tant sols pel fet econòmic i una acurada gestió de la carmanyola, sinó per que et permetia iniciar una orgia de sub-menús a partir dels ingredients ja elaborats, molt gustosos, productius, i que be poden passar com a receptes individuals.


Anem per feina... a casa en fem dues olles ben grosses, una amb les carns i l’altra amb les verdures. Això permet  tractar acuradament tots els ingredients o evitar que les verdures agafin gust a carn, per posar un exemple.

INGREDIENTS

Caldo de verdura:
  • 1 col
  • 10-12 patates
  • Mitja dotzena pastanagues
  • 2 naps
  • 3-4 xirivies
  • 1 manyac d’api
  • 1 fulla llorer
  • 4 porros
  • Mitja carbassa (opcional)
  • Mig kilo de cigrons
Brou de carn:
  • 2 carcanades de pollastre
  • 2 butifarres blanques
  • 2 butifarres negres
  • 2 peus de porc
  • Carn trinxada de porc i vedella
  • Cansalada (opcional)
  • Ou, Pinyons i julivert (pilotes)
  • Ossos del moll i de pernil


A ambdues olles afegim l'aigua, un rajolí d'oli d'oliva i una mica de sal.
Barregem la carn picada de porc i vedella, un ou, pinyons, julivert i la molla de 1 llesca de pa sucada amb llet, salem i en fem 6 pilotes grans, les afeguim a l'olla del brou de carn.
Desprès de 2 o 3 hores de fer xup-xup, enretirem els ingredients de les dues olles i els disposem en plàteres per a poder fer tria per a les demès receptes.

En una olla més petita, aboquem una mica de caldo de verdures rebaixat a parts iguals amb aigua i hi afegim els cigrons. Una vegada bullits, els reservem en una plàtera, i el caldo resultant el tornem a l’olla de les verdures.



És el moment de barrejar el brou de les dues olles, la de carn i la de verdura, tot ben filtrat. Si ja voleu provar el caldo, bulliu amb la pasta que més us agradi i afegiu un bon tros de pilota.











Amb tots al ingredients de fer el brou (pollastre, pilota, botifarra, patata, pastanaga, cigrons, col...) comencem un festival de cuina que, al final, té el següent resultat:

· Brou base per fer sopa i arròs – 25 racions
· Pilota per la sopa, a casa nostra un bon plat de sopa amb pilota fa un sopar fantàstic – 6 pilotes de 150gr aprox.
· Cigrons Estofats – 4 racions
· Croquetes rústiques de carn d’olla – entre 50 i 60 unitats.
· Trinxat amb botifarra negra – 6 racions
· Puré de verdures – 5 racions
· Peus de porc agredolços – 2 racions

Amb tot això podem gaudir d’un sopar calent, casolà i saludable cada dia dels mes ó tenir una bona reserva de carmanyoles per la oficina.
Els propers dies us anirem penjant totes les receptes, esperem que us agradi el nostre exercici de microeconomía familiar.


Us animen a que ens expliqueu els vostres aprofitaments i d'aquesta manera engrandir el ventall de possibilitats que ofereix aquest plat.

8 comentaris:

  1. Ufffff m'encanta el caldo amb carn d'olla, jo diria que de lo millor que existeix, je je je, em porto un plat i la teva recepta. A casa quan ens reunim la fa la mare, però mereix la pena menjar-la més seguit, je je
    Petons

    ResponElimina
  2. no sabeu lo bé que m'aniria un platet, o dos, d'aquest caldo!!! petonets guapos

    ResponElimina
  3. un gran caldo que me gusta y que me tomaria ahora mismo
    miquel

    ResponElimina
  4. REceta obligada en casa cuando era niña. Y al día siguiente, croquetas y col rehogada. Hace tiempo que no como éste típico plato y menos con galets. Soy muy sopera... ñammm

    ResponElimina
  5. No m'estranya que us quedi tan bé amb tot el qui poseu! M'encanta la sopa, jo també en vull un plat.

    ResponElimina
  6. Hola a tots!!! No sabem que te la sopa que tothom la trova reconfortant... sobretot aquets dies de finals d'hivern en que una estona fa fred i al cap d'unes hores glaça... ideal per agafar aquells constipats que no et treus de sobre mai més.... No patiu tenim caldo per tots aquells que en volgueu un plat, a casa no en falta mai...
    lilly Benvinguda al nostre blog, gràcies pel teu 1er comentari
    Dulce: ya veràs en los próximos posts croquetas y col rehogada (aquí le llamamos trinxat) seguro que te gusta.
    petons gastonómics a tots

    ResponElimina
  7. Marededeusenyor! Quina senyora escudella! Només cal veure la densitat del brou...
    Ara, m'ha cridat molt l'atenció que feu els dos brous separats... Quan les barregeu, la proporció és meitat i meitat?? Ostres, què curiós! Prenc nota, gatigos!

    Ja espero la segona entrada: aquesta sostenibilitat promet! ;-)

    Salut!

    ResponElimina
  8. massitet: Sí ho fem per separat primer pq amb 2 olles podem fer mes brou, i ja que ens hi posem doncs quant mes millor.... i segon pq així sobretot la verdura queda mes neta, no s'embruta amb escuma dels ossos, ni amb ossets de pollastre ni rés per l'estil i la podem aprofitar millor per fer els altres plats...a l'inici hi ha la mateixa proporció d'aigua a totes dues olles, però al final pot ser que una s'hagi consumit més que l'altre, va a dies...

    ResponElimina